EquiDay Lezingen programma
Lezingen op EquiFair

Leer jij graag door geconcentreerd te luisteren in een rustige omgeving?
Op EquiFair zijn twee lezinglokalen, met lezingen van 45 minuten.
Het lezingprogramma is nu compleet.


Lezingenlokaal 1

Natuurlijke huisvesting voor je paard
Femke Dölle van FemkeDolle.nl | Holistisch Instructrice & Welzijnsadviseur

Lezingenlokaal 1 ~ 11:00 - 11:45 uur

Femke Dölle lezing huisvesting

Verrijk de leefomgeving van je paard op een zo natuurlijk mogelijk manier. Zo voorkom je verveling, stimuleer je beweging en heb je samen plezier! Femke vertelt je tijdens een lezing alles over haar succesformule voor het opzetten van een paddock paradise, geeft je inspiratie voor paddock verrijking en deelt praktische tips over Passive Physio®. En natuurlijk inspireert ze je met voorbeelden van haar eigen mini paddock paradise op slechts 1.600m2!

Over Femke:
Femke Dölle is holistisch instructrice en welzijnsadviseur. Ze begeleid paardeneigenaren met training, voermanagement en huisvesting van hun paard. Sinds 2021 is ze Offical Ambassador Passive Physio® en geeft ze advies hoe je dit het beste kunt toepassen in de praktijk. Haar missie is om de mensenwereld veilig en comfortabel te maken voor het paard op een manier die de natuur van het paard respecteert. Met haar mini paddock paradise op slechts 1.600m2 inspireert en stimuleert Femke paardeneigenaren om nét dat stapje extra te zetten voor het welzijn van hun paard.

Meer lezen op Femke's website.

Clickertraining, geschikt voor ieder paard?
Ananja Jorritsma van Clickeracademie | Effectief Trainen

Lezingenlokaal 1 ~ 12:15 - 13:00 uur

Ananja Jorritsma clickertraining lezing

Clickertraining doet inmiddels bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen. Belonen met voer, kunstjes doen of zit er meer in dan dat? Tijdens deze lezing gaan we een aantal (voor)oordelen over clickertraining langs, zoals 'loop ik dan voor altijd met zakken worteltjes rond'? Daarnaast zullen we voorbeelden bespreken van hoe clickertraining succesvol wordt toegepast bij basis grondwerk, probleemgedrag en rijden. Na het volgen van deze lezing weet je waar je op moet letten voor een succesvolle start met clickertraining bij jouw paard!

Over Ananja:
Ananja Jorritsma van Effectief Trainen is gedragstherapeut voor paarden en instructeur clickertraining. Zij begeleid paardeneigenaren om de droom die zij hebben met hun paard te bereiken, maar wel met het paard op nummer 1. Kenmerkend zijn haar enthousiasme, geduld en kennis van het trainen met beloningen. Wanneer ze eenmaal de diepte met je in mag over hoe paarden leren, is ze niet meer te stoppen. Ananja is als instructeur verbonden aan de ClickerAcademie, dé opleiding waar je paardvriendelijk leert trainen.

Leer hoeven kijken, zien en begrijpen
Anne Schuite van Hoofnerd Academy

Lezingenlokaal 1 ~ 13:30 - 14:30 uur

Anne Schuite Hoofnerd Academy

Tijdens deze lezing duiken we in de functie van hoeven en wat ze nodig hebben om die functies goed uit te kunnen voeren. We bespreken ook wat nou maakt dat hoeven soms in de problemen komen. Je leert bovendien aanwijzingen van hoefproblemen herkennen.

Doe mee en leer wat jij jouw paard kan bieden om zijn meest optimale hoeven te krijgen.

Over Anne:
Ik werk in de praktijk als bekapper en geef vanuit de Hoofnerd Academy cursussen en lezingen over hoefgezondheid en bekappen. Daarnaast school ik mezelf steeds bij op vlak van hoeven, biomechanica en anatomie en doe ik dissecties op hoeven.

Naar de website van Hoofnerd Academy

Waarom boomloze zadels?
Sylvia Edixhoven van EDIX saddles, EDIX Equine Articles

Lezingenlokaal 1 ~ 14:45 - 15:30 uur

Sylvia Edixhoven

EDIX boomloze zadels en boomloos rijden!

Boomloos rijden herintroduceert de manier van rijden die al vele eeuwen werd uitgevoerd, zelfs vóór de uitvinding van het boomzadel. Daarom is boomloos rijden geen nieuwigheid, maar een andere manier van paardrijden. Door het boomloze zadel, ervaren paard en ruiter meer wederzijds gevoel, het zogenaamde "close contact", waardoor ze gemakkelijk een meer verfijnde manier van communiceren kunnen ontwikkelen via de positie van de ruiter.

Hoe boomloos is uw boomloos? Niet elk boomloos zadel is op dezelfde manier ontworpen! Sommige hebben een vorm van zachte, plooibare boom of interne constructie, en anderen hebben helemaal geen en zijn enkel opgebouwd uit lagen materiaal. Ontworpen als een compleet systeem, terwijl anderen een op zichzelf staand zadel zijn.

De meeste ruiters zijn zich er nog niet bewust van er heel veel soorten boomloze zadels zijn en welke impact hun keuze heeft op de prestaties van hen als ruiter en hun paard. Het vinden van het juiste boomloze zadel voor u en uw paard moet tijd en aandacht kosten. Voor elk paard en elke ruiter is er een perfect zadel en het is daarom dat we niet allemaal met dezelfde keuze eindigen. Aanpassingsmogelijkheden en comfortaspecten worden bepaald door verschillen als gevolg van de anatomie van het paard, de houding, ervaring en flexibiliteit van de ruiter, de discipline, de leeftijd van het paard en nog vele andere verschillen. Alle EDIX boomloze en zachte boomzadels zijn ontworpen met zorg, aandacht, kwaliteitsvolle materialen en volgens de laatste technologische ontwikkelingen.


Over Sylvia:
Sylvia Edixhoven, een gepassioneerde onderneemster die 5 jaar geleden EDIX Equine Articles oprichtte, is een echte paardenvrouw. Het bedrijf EDIX begon met alleen boomloze zadels, maar heeft het assortiment inmiddels behoorlijk uitgebreid met een bijzonder kleurrijk zadelpad assortiment en bitloze hoofdstellen. Een echt Nederlands bedrijf dat met passie, liefde en hoogwaardige materialen, tuig voor paarden ontwikkelt en produceert, waarbij het welzijn van het paard altijd voorop staat.

Waarom krijgt je paard klachten.
Francis Dalebout van Francis DierenHomeopathie

Lezingenlokaal 1 ~ 15:45 - 16:30 uur

Francis Dalebout Homeopathie

In deze lezing probeer ik je inzichten te geven in waar klachten vandaan komen. Waarom wordt je paard ziek, wat zit daar achter, welke factoren spelen een rol en niet onbelangrijk, wat kun je zelf doen om het ontstaan van klachten te voorkomen.
Ik ga het hebben over het pannetje van je paard, een verstopte goodsteen en 'standje vluchten, standje spijsverteren'.
Na deze lezing begrijp je dat klachten zelden 'ineens' ontstaan en snap je waarom het nog niet gelukt is om de klachten die je paard heeft blijvend op te lossen.

Over Francis:
Afgestudeerd aan de VHCN, ben ik nu ruim 10 jaar werkzaam als klassiek homeoaat voor dieren. Ik ben begonnen met het behandelen van alle dieren die op mijn pad kwamen, van papagaaien en leguanen tot varkens en konijnen. Maar ook toen al lag het zwaartepunt bij de paarden. Daar ligt mijn hart, mijn kennis en mijn ervaring.
Daarom besloot ik 3 jaar geleden om me full-time op mijn praktijk te storten en me daarbij volledig toe te leggen op de behandeling van paarden. Ik helpt nu paardeneigenaren die klaar zijn met quick fix symptoombestrijding hun paard blijvend een grotere gezondheid en meer welzijn te geven.

Meer info en contact: https://francisdierenhomeopathie.nl/

Lezingenlokaal 2

Het paardengebit en de verzorging ervan.
Harm van Eert van Gebitsverzorging voor paarden

Lezingenlokaal 2 ~ 11:15 - 12:00 uur

Harm van Eert paardengebitsverzorging lezing

Tijdens de lezing ga ik in op het gebit van het paard en de verzorging ervan.
Onderwerpen die ik behandel zijn de anatomie van het gebit, de mogelijke problemen en afwijkingen en uiteraard het werk/verzorging door een gebitsverzorger.

Over Harm:
Ben ruim 10 jaar werkzaam als gebitsverzorger bij paarden. Heb mijn opleiding gevolgd aan de NHB Deurne en nu voornamelijk werkzaam in de drie noordelijke provincies.
Ik behandel zowel handmatig als elektrisch hetgeen mij de mogelijkheid geeft de behandeling af te stemmen op het paard.

Welke therapeut heeft jouw paard nodig?
Susan Speekenbrink van Balance by Touch

Lezingenlokaal 2 ~ 13:15 - 14:00 uur

Susan Speekenbrink lezing

Welke therapeut heeft mijn paard nodig?
Tijdens deze lezing, gegeven door Susan Speekenbrink oprichtster van Balance by Touch, krijgen jullie meer inzicht in verschillende therapieën. Want als jouw maatje niet lekker loopt, of niet goed in zijn vel zit, wie vraag je dan om hulp? Er wordt zoveel aangeboden om paarden te helpen. Elke therapie heeft zijn eigen invalshoek. De ene is heel goed in trainingsadvies en oefeningen geven om paarden soepeler en sterker te maken. De ander kan juist ondersteunen bij zomer eczeem of vocht in de benen. Weer een ander kan helpen gewrichten te stabiliseren terwijl iemand anders weer linken legt tussen spanning in spieren en orgaan functies. En hoe vind je een kundig iemand? De meeste paardenberoepen zijn vrij, iedereen mag zich bijvoorbeeld sportmasseur noemen. Hoe kun jij nu weten wie echt deskundig is en wie niet? Tijdens deze lezing wordt hier op ingegaan en krijg je tips.


Over Susan:

Susan Speekenbrink oprichtster van Balance by Touch is naast full time dierverzorgster bij Stichting Apenheul een gedreven paardenvrouw. Al jaren heeft ze zich d.m.v. verschillende opleidingen verdiept in het lichaam van het paard. Ze is erkend sportmasseur, fascia therapeut, equine-taping, aroma therapeut en manuele lymfe therapeut. Door de kennis uit ervaringen en studies is zij heel goed in staat om naar een paard te kijken, te voelen en daarna tot een behandelplan te komen om het paard weer meer in Balance te krijgen. Ze doet dit met heel veel liefde, passie en geduld altijd in samenspraak met het paard en de eigenaar/verzorger.

Kijken naar je paard door een osteopatisch brilletje
Annemarijn Laan van Nederlandse Vereniging voor Dierosteopathie NVDO

Lezingenlokaal 2 ~ 14:15 - 15:00 uur

Annemarijn Laan lezing osteopathie paard

Tijdens deze lezing nodigt Annemarijn Laan jou uit om door een osteopatische bril naar het lijf van je paard te kijken. Ook bespreken we het zelfgenezend vermogen van het lichaam, aan de hand van een aantal osteopatische basisprincipes. Doel van de lezing? Stof tot nadenken!

Over Annemarijn:
Annemarijn Laan is osteopaat voor dieren en is tevens bestuurslid van de NVDO, de Nederlandse Vereniging voor Dierosteopathie.

Rood lichtterapie, wat is het, wat doet het, en waarom?
Yentl & Janine van CellKick

Lezingenlokaal 2 ~ 15:15 - 16:00 uur

Yentl en Janine van Cellkick

Rood lichttherapie is heel breed inzetbaar. Wij vertellen graag hoe je het in kunt zetten en hoe je jouw paard kunt ondersteunen bij prestatie, herstel na prestatie en genezing met deze fantastische therapie.

Wij, Yentl en Janine, zijn perplex van de geweldige resultaten die rood lichttherapie geeft. Janine is osteopaat en myofasciaal release therapeut. In de praktijk zijn de resultaten zo goed, dat wij besloten hebben de koppen bij elkaar te steken. Hoe gaan we rood lichttherapie meer onder de aandacht brengen? Wij zijn er van overtuigd dat iedereen dit zou moeten weten. Voor zijn dier, maar ook voor zichzelf.

Zadelmak maken vanuit vertrouwen
Manon Schenk van Malise

Lezingenlokaal 2 ~ 16:15 - 17:00 uur

Manon Schenk Malise

In deze lezing wil ik je meenemen in mijn reis en leerlessen naar verbonden zadelmak maken en rijden.

Je leert wat mijn opbouw is voor het zadelmak maken vanuit vertrouwen en ik geef je tips mee die je direct kunt gebruiken!

Die eerste keer op je paard en de eerste pasjes helemaal vanuit echt wederzijds vertrouwen. Jij vertrouwt jouw paard en jouw paard vertrouwt jou. Dit is wat ik met jou wil delen.


Over Manon:
Met Malise focus ik me op training vanuit de stem van het jonge paard. Een opbouw voor jonge paarden vanuit echte verbinding is iets wat me dagelijks bezig houdt en waar dan ook mijn ultieme passie ligt.
Door mijn eigen reis en kennis te delen en in te zetten voor het opleiden van jonge paarden, hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen om het paardenwelzijn te verbeteren.